ZAKAJ MODERNE ”DIETE” NE DELUJEJO?

Koliko krat v življenju si že bil/a na dieti? Verjetno, več kot enkrat, zato te je tudi sam naslov članka pritegnil. S teboj ni nič narobe. Želiš si biti fit – se počutiti dobro v svojem telesu, hkrati pa se ne moreš celo leto držati strogih diet, ki jih reklamirajo na vsakem vogalu. Zelo popularni so razni člani z naslovi slavnih igralcev ali pevk, ki te nagovarjajo, da preveriš s katero dieto je izgubil veliko število kilogramov. In počutiš se cel/a srečen/a, da si našel/a rešitev zase! Pa si jo res?

Če se že celo življenje boriš z odvečnimi kilogrami, je dejstvo eno – da počneš nekaj zelo narobe. In skoraj zagotovo, je to na področju prehrane, saj tudi če si redno telesno aktiven, s previsokim energijskim vnosom pridobivaš na telesni masi. Razlogi so lahko sicer tudi zdravstvene narave (na primer zmanjšano delovanje ščitnice – hipotiroidizem), vendar se morate v tem primeru obrniti na osebnega zdravnika, kateri vam bo pregledal ščitnične parametre v krvi in po potrebi  napotil k endokrinologu.

Po tem ko ste poskusili eno, pa drugo, tretjo in morda nešteto diet, ste ugotovili, da delujejo le za kratek čas. Po zadnjem dnevu ali pa pomanjkanju motivacije, se kilogrami pričnejo kopičiti nazaj. In tukaj nastane vprašanje – ZAKAJ?

  1. Z dieto ste znižali svoj bazalni metabolizem, kar pomeni, da se je telo navadilo na nižji vnos kalorij in sedaj potrebuje manj hrane, da vzdržuje osnovne funkcije v telesu. Da bi še naprej hujšali, morate pojesti vedno manj in tudi če želite samo vzdrževati telesno maso, vnosa ne smete več dvigniti.
  2. V času diete ste se odpovedovali vsej najljubši hrani ali pa celo, celi skupini živil (na primer ogljikovim hidratom ali maščobam) in ne vidite ure, da boste lahko ponovno ugriznili v svojo najljubšo sladico, kos pice, pa še en košček čokolade, itd.. Želite si vsega, česar prej niste smeli. Vsa ta hrana pa ima po dolgočasni in brezokusni dieti, še toliko boljši okus kot prej in si je želite še več, kot bi si jo sicer. Vaši možgani doživijo ob ponovnem vnosu take hrane val sproščanja hormonov zadovoljstva in težko se je ustaviti. Kalorije pa se hitro nabirajo ter kilogrami kopičijo.
  3. Če ste svoje telo preveč stradali (imeli prevelik kalorični deficit) vam bo telo samo obrnilo hrbet, saj so naši možgani tako programirani, da po obdobju stradanja želijo narediti zalogo, za vsak slučaj, če ga boste še kdaj stradali. Namreč naši predniki, so živeli v velikem pomanjkanju, hrana ni bila vedno dostopna in možgani so se tekom razvoja, temu prilagodili. Tisti del možganov, katerega si delimo z živalmi, si želi imeti zalogo in se le tako počuti varno. Dolgotrajno poigravanje z dietami vas lahko zato privede tudi do motenj hranjenja.

In zdaj sledi vprašanje: ”Kako pa naj shujšam, če ne z dieto?!”. Dejstvo je, da je za izgubo telesne mase potreben nekolikšen kalorični deficit, vendar se vam ob pravilni prehrani ni potrebno pretirano ukvarjati s kalorijami. Predvsem, če imate veliko preveč kilogramov, bo že vsaka najmanjša sprememba na področju prehrane doprinesla rezultate, še posebej, če boste temu dodali še nekaj športne aktivnosti. Za izgubo telesne mase je potrebno spremeniti izbiro živil, pogostost hranjenja, preračunati posameznikove potrebe ter zastaviti realne cilje.

Sama sprememba prehrane je sprva težka, a postopoma to postane vaš način življenja in možgani se dejansko navadijo na nove okuse in se tudi z njimi psihološko zadovoljijo. Je pa sprememba definitivno lažja če spremenite svoj celotni življenjski slog. Namreč, na neki točki se vse med sabo poveže. Slabe navade privlačijo v vaše življenje vedno več slabih navad – neaktivnost, nezdrava prehrana, kajenje, alkohol,  neurejen spanec,… Zato si s tem, da naredite spremembe na vseh področjih, naredite veliko uslugo in olajšate delo.

Prihodnjič bomo spregovorili več o tem, kakšna naj bi bila zdrava prehrana in kako se lahko lotite hujšanja tudi sami, brez raznih modnih diet iz revij in spletnih oglasov.

🌟 In še nekaj zanimivega za na konec …

Nekako ne morem mimo tega, da ne obrazložim, zakaj je beseda >diete<  v naslovu, v navednicah. Dieta ali angleško diet, pomeni določen način / režim prehranjevanja. To, kar mi mislimo z besedo dieta, se pravilno imenuje – shujševalna dieta. Namreč dieta je lahko tudi vzdrževalna, za pridobivanje telesne mase oziroma prilagojena za posamezno bolezensko stanje ali alergijo. Nekdo, ki ne prenaša glutena in je zato na brez glutenski dieti, ne hujša. Njegov režim prehrane zgolj ne vsebuje izdelkov, ki imajo gluten. Kar pomeni, da če nekdo reče ‘sem na dieti’, ne pomeni nujno, da hujša. Morda se je pri nas res ta nepravilna raba besede tako razširila, da 99% ljudi, ki bi to reklo, dejansko hujša. V strokovnem jeziku in pri uporabi angleščine pa bi zaradi tega lahko prišlo do nesporazuma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.