ALI KREMA S KOLAGENOM DELUJE?

Ko govorimo o staranju kože, v resnici govorimo o kolagenu, oziroma njegovem pomanjkanju. Skoraj vse zaželene značilnosti zdrave kože so pogojene z vsebnostjo kolagena. Več kot ga imamo, bolj je naša koža čvrsta, gladka in napeta. Bolj podrobno o tem v nadaljevanju, zato poskrbite, da preberete do konca, da boste bolje razumeli, kakšno veliko vlogo ima kolagen v našem telesu, posebej po 25. letu starosti, ko se njegova količina v nas prične znatno manjšat.

V namen nahranitvi kože je na trgu množica izdelkov, bogatih s kolagenom, ki večinoma spadajo v eno od dveh kategorij: kozmetični izdelki – kreme, in peroralni dodatki – prehranska dopolnila. Pa imajo enako delovanje? Morda kdaj mislimo, da telesu delamo nekaj super dobrega, pa v resnici

mečemo denar skozi okno? Da bi lažje razumeli absorpcijo kolagena, si najprej poglejmo njegovo strukturo.

Struktura samega kolagena, je na videz nekako podobna ”pleteni kitki”. Gre za preplet aminokislin, ki se med seboj povežejo, in tvorijo dolge verige, katere se združijo v debelejše verige, nato pa se sukajo in vijugajo druga okoli druge, ter tvorijo obliko trojne vijačnice. Končno se te vijačnice med seboj povežejo v snope in zložijo eno na drugo ter tvorijo kolagensko vlakno. Skratka, kolagen je precej komplicirana in masivna molekula.

Kreme s kolagenom – ali delujejo?

Pa se dotaknimo najprej krem. Si predstavljate, da ta velika molekula iz kremice na vaši roki, preide v globlje plasti vaše kože? Resnica je, da če kolagen nanesete na kožo, vam to ne bo pomagalo povečati ravni kolagena v telesu. Gre namreč za preveliko molekulo, da bi lahko prešla skozi vhrnji del kože, sploh do plasti dermisa, kjer ga dejansko potrebujete. To ne pomeni, da take kreme nimajo nobenega učinka, namreč običajno vsebujejo tudi glicerin in hialuronsko kislino, ki vašo kožo trenutno nahranijo in napnejo, vendar pa ne vplivajo na raven kolagena v telesu, kljub temu, da so velikokrat tako promovirane. Lahko bi rekli, da je ”krema s kolagenom”, marketinški nateg.

Za razliko od krem, ki se nanašajo neposredno na kožo, in delujejo lokalno, dodatki kolagena zaužiti peroralno (ustno), podpirajo vaše lepotne cilje od znotraj navzven.

Struktura kolagena, ki ga najdemo v prehranskih dodatkih, se razlikuje od strukture kolagena, ki ga najdemo v kremah. Kvalitetna prehranska dopolnila, kot je SWY kolagen, vsebujejo kolagen v obliki hidroliziranih peptidov (mikroskopski snopi aminokislin), kar pomeni, da gre kolagen skozi poseben postopek razgradnje tistih velikih molekul kolagena v manjše, ki jih vaše telo lažje absorbira in uporabi.

KAKO KOLAGEN DELUJE in KAKO IZBRATI PRAVEGA

Kolagen je glavna strukturna beljakovina v človeških vezivnih tkivih, kjer predstavlja več kot 25% beljakovinske mase. Velika večina kolagena v naši koži je v dermisu (drugi plasti kože, ki leži pod povrhnjico), kjer se tudi proizvaja. Kožne celice v dermisu – fibroblasti sintetizirajo kolagen, kateri strukturno drži celoten predel dermisa skupaj, in s tem daje naši koži osnovno strukturo. Kolagen, skupaj z elastinom, daje naši koži elastičnost. Toda s staranjem raven teh beljakovin v našem telesu upada, koža pa se začne spreminjati in razkrivati vse več drobnih gubic. Ne samo to. Pozna se tudi na slabših laseh, nohtih, celulitu. Na njegovo zmanjšano nastajanje in razpad že obstoječega kolagena v telesu vplivajo tudi kajenje, redno uživanje alkohola ter izpostavljenost UV sončnim žarkom.

Kolagen je zelo pomemben gradnik več tkiv v telesu.

Pri izbiri kolagena je potrebno torej paziti na to, da:
– je hidroliziran (da so molekule manjše)
– vsebuje čim večjo koncentracijo čistega kolagena v izdelku
– vsebuje več tipov kolagena (I in II tip, zaradi različnega delovanja na tkiva)

Še bolje je, če vsebuje dodatke kot so vitamin C, saj ima ogromno vlogo pri nastajanju kolagena.
Dodana HIALURONSKA KISLINA poskrbi, da koži ne bo manjkalo vlage, saj ima pomembno vlogo pri uravnavanju vode v tkivih, skupaj s CINKOM, ki poskrbi še za močnejše lase, manj lomljive, boljšo imunsko odpornost,…

Če se vrnemo nazaj…

Kreme, pripravljene s čistim kolagenom, preprosto ne morejo izpolniti svojih obljub, saj so ogromne prepletene molekule prevelike, da prodrejo v vašo povrhnjico, in vsekakor prevelike, da bi se spustile v usnjico, kjer se zgodi tista prava lepotna čarovnija. Njihova edina prednost je takojšnja hidracija in nahranjenost kože, ki nista trajna, saj ne izhajata iz notranjosti telesa – gre samo za površinsko delovanje. Če že uporabljate kolagensko kremo kot del svojega lepotnega tretmaja, in so vam njeni rezultati všeč, bi vam dodatek kolagena v obliki okusnega napitka pomagal doseči svoj lepotni potencial.

Za konec.

Nekateri ljudje se prehranskih dopolnil izogibajo, ker so slabega okusa, ali pa nočejo pojesti ”še ene tabletke več”. In tukaj nastopi naša revolucija na trgu kolagena. SWY kolagen je božanskega okusa, čemur dajemo 100% garancijo.
Je tudi praktičen za uporabo, saj z eno merico kolagena pokrijete celotne potrebe organizma po tej beljakovini lepote.
Kolagen v prahu preprosto vmešate v vodo in z napitkom poskrbite za dodatno hidracijo telesa ter

razvajajte svoje brbončice brez slabe vesti (saj ne vsebuje dodanega sladkorja).

Kolagen je zelo pomemben gradnik več tkiv v telesu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.