PRAVILNO VZDRŽEVANJE PAJKIC

Eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj na naših mailih, instagramu in facebooku je, kako prati pajkice, da bodo čim dlje ohranile svoje prvotne lastnosti oziroma, da bodo čim dlje zdržale. Zato smo se v ekipi dekleta odločile, da na to temo spišemo kar blog – objavo, da lahko vsem hkrati najboljše svetujemo!

Ker smo tudi me v ekipi zelo različnih oblik postav in različnih želja glede pajkic, se zavedamo, kako težko je najti ‘tiste ta-prave’, tiste ‘the-one’, ki jih ne želiš več sleči. Za eno so to najbolj raztegljive pajkice, za drugo so to bolj kompaktne, ki močno oprimejo, ene imajo raje višji, druge nižji pas, ene daljše hlačnice, druge krajše, in tako naprej … skratka, resnično vemo, kako težko je najti pajkice v katerih se počutiš popolno! In ko ti to uspe, ko najdeš tiste najboljše možne zase in jih sploh ne želiš več sleči, te do dolgotrajnega nošenja loči le še pravilna skrb zanje. 🙂

Zato smo za vas pripravili 10 praktičnih nasvetov kako prati oziroma vzdrževati vaše najljubše pajkice oziroma vsa športna oblačila, ki so narejena iz tehničnih materialov, kot so: najlon, poliamid in poliester.

  1. Uporabljajte prašek za športno perilo

Večina športnih pajkic je narejenih iz mešanice umetnih materialov, ki so po svoji sestavi bolj podobni plastiki, kot bombažu. Zato običajni prašek za pranje perila ne more priti med tako tesno povezana vlakna, da bi popolnoma odstranila umazanijo. To pojasni zakaj vaša športna oblačila sčasoma razvijejo poseben vonj. Uporaba detergenta, ki je posebej narejen za pranje teh posebnih vlaken zagotavlja globlje in temeljitejše čiščenje. Na tovrstnih detergentih običajno poleg imena piše še ‘sport’.

  1. Ne pretiravajte s količino praška

Morda ste mislili, da, tem več detergenta kot uporabite, bolj čista bodo oblačila, vendar temu ni tako. Odvečni detergent namreč ostane na oblačilih, na katerih tvori sloj, ki onemogoča, da funkcionalne lastnosti športnih oblačil, kot je na primer odvajanje znoja, oblačila pa bodo vsak dan manj mehka. Zato je pomembno, da sledite navodilom za doziranje detergenta in uporabite zamašek ali priloženo merico, ter z njim ne pretiravate.

  1. Uporabite mrzlo vodo

Večina športnih materialov se najbolje ohrani v hladni vodi, saj večina tkanin ne prenese visokih temperatur, katere predstavljajo tveganje za poškodovanje blaga.

  1. Ne uporabljajte sušilca

Kot že omenjeno, športni materiali ne prenašajo dobro vročine, zato, jih nikdar ne dajajte v sušilni stroj, tudi če jih želite skrčiti. Uporaba sušilnega stroja lahko poškoduje raztegljive tkanine tako, da se vam nikdar več ne bodo prilegale kot pred uporabo le tega. Pajkice obvezno sušite ‘naravno’ na zraku in stojalu za perilo.

  1. Ne uporabljajte ščipalk za obešanje perila

Pri obešanju pajkic ne priporočamo uporabe ščipalk za obešanje perila, saj lahko le te poškodujejo tkanino. Pajkice raje raztegnite po stojalu.

  1. Ne uporabljajte mehčalca

Prav tako pri pranju pajkic oziroma športnih oblačil, ne svetujemo uporabe mehčalcev, saj le ti vsebujejo silikon, kateri ni najbolj ‘prijazen’ do tovrstnih materialov. Silikon lahko namreč naredi dodatno plast na pajkicah, katera ovira funkcionalne lastnosti materiala, kot je odvajanje znoja ali zračnost.

  1. Za odstranjevanje smradu uporabite alkoholni kis ali sodo bikarbono

Za odstranjevanje neprijetnih vonjav, katere so pogoste po uporabi športnih oblačil, priporočamo  uporabo 0,5 dcl alkoholnega kisa ali čajno žličko sode bikarbone v predpranju.

  1. Perite redno – dovolj pogosto

Glede na to kako tesno se pajkice prilegajo vaši koži, je pomembno, da jih operete po vsakem nošenju, predvsem takrat ko se v njih spotite. V nasprotnem primeru se lahko pajkice prepojijo z znojem, katerega je nato težje odstraniti.

  1. Naj ne čakajo predolgo v košu za umazano perilo

Glede na to, da so pajkice po uporabi večino krat vlažne od znoja, predstavljajo idealno gojišče za bakterije in plesen. Kar pomeni, da če jih boste dalj časa hranili v košu za umazano perilo, tvegate razvoj bakterij in plesni, tako na pajkicah, kot preostalih oblačilih, ki se nahajajo v košu. Med nošenje, pajkic in njihov pranjem naj tako ne mine več kot nekaj dni.

  1. Športna oblačila perite ločeno od ostalih oblačil

Predlagamo, da športna oblačila perete ločeno od ostalih – bombažnih oblačil, saj se lahko bombažni puh zatakne v športno tkanino in s tem zavira njene funkcionalne lastnosti. Prav tako vam bo lažje, saj boste lahko ostala oblačila normalno oprali z mehčalcem, športna pa brez.

Sedaj pa hitro preglej ponudbo pajkic na naši spletni strani in izberi svoje najljubše, za katere boš po novem skrbela najboljše možno 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.