GRANOLA

SWY brand predstavlja pravo inovacijo na trgu – beljakovinsko granolo brez dodanega sladkorja!

Granolo je leta 1863 izumil Ameriški nutricionist James Caleb Jackson. James je bil vegetarianec in velik spodbudnik hrane bogate s sadjem, zelenjavo in neprocesiranimi žiti. Vedel je, da prehrana zelo vpliva na zdravje ljudi in želel najti boljšo alternativo procesiranim kosmičem, ki so bili že takrat popularni v Ameriki. Danes poznano granolo je sprva poimenoval granula. Njegova granula je hitro postala ”slavna” in razpoznavna kot zdrav in hitro pripravljen zajtrk (1,2).

Iz česa je granola sestavljena?

Osnovo granole predstavljajo kosmiči (ovseni, sojini, rženi, pirini, pšenični,…), nato sledijo druge sestavine: oreščki (mandlji, lešniki, indijski oreški, orehi, arašidi,…) , semena (laneno, konopljino, sončnično,…), suho sadje (rozine, brusnice, goji jagode,…) , začimbe (cimet, vanilija,…), sol, sladkor, maščoba (kokosovo olje, navadno maslo, arašidovo maslo,…) in dodatki (npr. čokolada, beljakovine v prahu, riževi napihnjenci, kokosov čips,…).

Granola lahko predstavlja zelo uravnotežen primer obroka, saj vsebuje tako ogljikove hidrate, maščobe kot beljakovine, prav tako je bogata z vlakninami in raznimi vitamini/minerali.

Vendar dan današnje granole žal niso več tako zdrav primer zajtrka, saj vsebujejo veliko sladkorja in nasičenih maščob. Da ne boste zgrešili pri nakupu v veri, da je to zdravo za vas, obrnite embalažo izdelka in preverite sestavine. Ali si granolo izdelajte sami doma.

NOVO!

SWY brand predstavlja pravo inovacijo na trgu – beljakovinsko granolo brez dodanega sladkorja! Poleg tega, da je granola bogata z beljakovinami, vlakninami in nima dodanega sladkorja je tudi ročno izdelana v Sloveniji. Granolo lahko najdete v treh različnih okusih: navadno, jagodno in bounty (čokolada-kokos).

3 enostavne ideje za uporabo SWY brand granol (jagodna, bounty in navadna beljakovinska granola). Količine lahko prilagodite svojim energijskim potrebam.

 1. Recept: Čoko-banana

Sestavine za 1 osebo:

Postopek priprave: Grški jogurt in banano zmiksaš s paličnim mešalnikom v homogeno zmes kremne barve. Zmes z žlico premestiš v skledico in vanjo vmešaš bounty granolo. Priporočam, da pred uživanjem počakaš 5 minut, da se okusi spojijo med seboj.

 1. Jagodna poezija

Sestavine za 1 osebo:

 • 200g sojinega jogurta (npr. znamke Joya)
 • 5 svežih jagod
 • 1 čajna žlička jagodne marmelade brez dodanega sladkorja
 • 3 žlice jagodne beljakovinske granole

Postopek priprave: Jagode opereš in narežeš na manjše kvadratke. Nato pa vse sestavine daš v skledico in zmešaš z žlico. Priporočam, da pred uživanjem počakaš 5 minut, da se okusi spojijo med seboj.

 1. Beljakovinska bomba z borovnicami

Sestavine za 1 osebo:

 • 150ml mandljevega napitka (ali manj mastnega mleka / rastlinskega napitka po izbiri)
 • 15g proteinov okus vanilija (ali okus po izbiri)
 • pest zvežih ali odtaljenih borovnic
 • 3 žlice navadne beljakovinske granole

Postopek priprave: Borovnice opereš ali odtališ. Napitek/mleko po potrebi segreješ na sobno temperaturo ali tudi višjo temperaturo po želji, vsekakor pa naj ne bo mrzlo iz hladilnika. V shakerju pretreseš (zmešaš) napitek/mleko in proteine ter zliješ v skledico. Nato v skledico dodaš še beljakovinsko granolo in borovnice. Priporočam, da pred uživanjem počakaš 5 minut, da se okusi spojijo med seboj.

[tek_iconbox title=”Hitro, zdravo in enostavno! Pa dober tek ;)” title_size=”large-title” title_color=”#a88f8b” box_content_type=”simple_text” icon_type=”icon_browser” icon_position=”icon_top” content_alignment=”content_center” custom_link=”ib-no-link” background_type=”none” hover_effect=”ib-no-effect” css_animation=”” icon_iconsmind=”iconsmind-Chef-Hat”][/tek_iconbox]
[tek_button button_text=”TRGOVINA” button_style=”tt_primary_button” button_color_scheme=”btn_primary_color” button_hover_state=”” button_icon_bool=”no” button_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.swybrand.com%2Ftrgovina%2F|||” button_position=”button-center”]

Literatura:

 • DAHS Museum. (2019). James C. Jackson. Dostopno na: https://dansvilleareahistoricalsociety.org/james-c-jackson/
 • (b.l.). James Caleb Jackson. Dostopno na: https://en.wikipedia.org/wiki/James_Caleb_Jackson

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.