MAŠČOBE V PREHRANI IN POMEN OMEGA-3

Maščobe so ena od treh glavnih skupin makro hranil v naši prehrani. Vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, sodelujejo pri absorpciji v maščobo topnih vitaminov A, D, E in K, povečujejo energijsko hranilnost živil in izboljšujejo konsistenco, vonj ter njihov okus.

Glavne funkcije maščob so:

 • predstavljajo visoko koncentriran vir energije
 • tvorijo zaščitno izolacijsko plast pod kožo
 • so strukturna komponenta v telesu
 • sodelujejo pri številnih presnovnih procesov

Priporočen dnevni vnos skupnih maščob za odrasle osebe je do 30 % celodnevnega energijskega vnosa. Visoko fizično aktivni posamezniki lahko zaužijejo tudi do 35 % dnevne energije v obliki maščob, saj tako lažje zagotovijo zadosten energijski vnos. Prav tako se njihov vnos lahko poveča na 35 % med nosečnostjo in dojenjem.

O previsokem vnosu maščob govorimo, ko vnos le teh dolgoročno presega 40 % dnevnega energijskega vnosa, saj študije dokazujejo, da je le ta zdravju škodljiv, saj predstavljajo dejavnik tveganja za nastanek arterioskleroze, raka na črevesu in danki ter debelosti.

Prekomerno uživanje maščob je tako velik dejavnik tveganja za nastanek:

 • bolezni srca in ožilja,
 • sladkorne bolezni,
 • debelosti,
 • povišanega krvnega tlaka,
 • nekaterih vrst raka (dojke, debelega črevesa, slinavke in prostate)

Najpomembnejša komponenta maščob so maščobne kisline, katere delimo na nasičene, enkrat nenasičene ali večkrat nenasičene. Nasičene maščobe so tiste, katerim pogosto pravimo ‘ne-zdrave’, enkrat ali večkrat nenasičene pa tiste ‘zdrave’.

Kot smo že omenili, naj bi v prehrani celokupne maščobe predstavljale 30 % vnosa, sedaj pa bomo to številko razčlenili. In sicer naj bi vsaka skupina le teh predstavljala 10 %, torej 10 % nasičenih, 10 % enkrat nenasičenih in 10 % večkrat nenasičenih.

Omega-3

Omega 3 sodijo med esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih organizem sam ne more sintetizirati / proizvesti. Esencialne maščobne kisline imajo bistveno vlogo v rasti in razvoju možganov, živčevja, očesne mrežnice in sodelujejo pri sintezi hormonov. Prav tako so nujne za normalno delovanje imunskega sistema, zato njihovo pomanjkanje poveča možnosti za okužbe in vnetne procese.

Omega 3 delimo na alfa-linolensko kislino (ALA), dokozaheksaenojsko kislino (DHA), eikozapentaenojsko kislino (EPA), linolna kislina

(LA) in arahidonska kislina (AA). Vse se nahajajo v nam običajnih živilih in sicer:

 • ALA v lanenem semenu, repičnem in orehovem olju
 • DHA in EPA v ribah kot so sled, slanik, skuša in losos ter ribjem olju
 • LA v koruznem, sončničnem in sojinem olju
 • AA v mesu

Omega 3 so pomembne sestavine vseh celičnih membran, vplivajo na funkcije gladkih mišic, endotelov, monocitov, trombocitov ter na vnetne in imunske reakcije. DHA se nahaja v posebej visokih koncentracijah v živčnem tkivu in v fotoreceptorjih očesne mrežnice.

Zakaj uživati omega 3 v obliki prehranskih dopolnil?

Velik problem sodobne prehrane je zadosten vnos esencialnih maščobnih kislin, predvsem omega 3, saj se le te v večini nahajajo le v določenih ribah, semenih in oreščkih, ki pa niso ravno ogromen del naše prehrane, prav tako, bi jih bilo potrebno pojesti veliko. Resnično redko kateri posameznih s samo prehrano doseže zadosten vnos le teh. Zato se vse več ljudi poslužuje prehranskih dopolnil, pri katerih pa morate biti pozorni na to, da vsebujejo čim manj dodatkov ter, da imajo čim višjo koncentracijo DHA in EPA.

SWY brand vam ponuja visoko kvalitetne in visoko dozirane kapsule omega 3. V enem pakiranju prejmete 90 kapsul, katere vam služijo za 1-3 mesece, odvisno koliko kapsul dnevno se odločite zaužiti. Priporočen vnos je 1 do 3 dnevno med ali po obroku.

Hranilna vrednost na odmerek na 1 kapsulo zajema 1000 mg ribjega olja, od tega 340 mg EPA in 230 mg DHA.

Sestavine – notranjost: ribje olje; sestavine – kapsule: želatina, emulgator glicerol, voda, DL-alfa tokoferol acetat (vitamin E). Alergeni: ribje olje. Lahko vsebuje sledi mleka (laktoze), soje, oreščkov, semen, ovsa, jajc in rakov

To prehransko dopolnilo pa ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Kljub dodajanju omega 3 v obliki kapsul priporočamo, da vsaj en krat tedensko uživate ribe / morsko hrano, ter na dnevni ravni rastlinska olja pri pripravi hrane in zmerne količine oreščkov in semen.

Ne čakaj, kupi svoje in poskrbi za svoje dolgoročno zdravje 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.